Tips & Tricks

Is oesters openen nog een dingetje? Hieronder leggen we je uit hoe je deze parels van de zee opent. Met een beetje mazzel hengel je er nog een écht pareltje uit.

Stappenplan

01


Benodigdheden

  • oestermes
  • theedoek

Vouw de theedoek minimaal drie keer dubbel zodat deze goed dik is. Leg de theedoek in je niet-dominante hand om jezelf goed te beschermen!

Een filmpje vind je hier

02


Voorbereiding

Leg de oester op de theedoek in je hand. Let er op dat de platte schelp naar boven ligt en de achterkant van de oester richting je niet-dominante hand.

Tip: Een oester heeft een voor en achterkant. De voorkant heeft een brede ronding en de achterkant heeft een scherpe ronding, daar zit ook een klein gaatje.

03


Steken

Pak het oestermes erbij. Steek de punt van het mes in het gaatje aan de achterkant van de oester. Doe dit net zo ver totdat de hele punt van het mes in de oester steekt. Je voelt of het oestermes ver genoeg in de oester zit doordat de druk op je mes afneemt.

Tip: Lukt het openen niet gelijk? Ga dan niet met het mes zitten wrikken! De kans is groot dat er gruis is de schelp komt of dat je de schelp breekt. Krijg je het mes echt niet in de oester dan zit er niets anders op en moet je wat met het mes bewegen. Zorg er wel voor dat je het mes horizontaal, van links naar rechts beweegt en nooit van boven naar beneden!

04


Openen

Draai het mes een kwartslag om zijn as en houd je mes een paar seconden in deze positie. Je zult merken dat de spanning op de oester na enkele seconden minder wordt.

05


Schelp verwijderen

Draai het mes weer terug en ga langs de bovenkant van de schelp om de spier los te snijden.

06


Los maken

Verwijder de bovenste schelp en snijd de oester los uit de onderste schelp.

Recepten

De uitspraak ‘less is more’ gaat volledig op bij oesters. Ik zelf houd de dressing voor oesters het liefst simpel; een beetje citroensap met zwarte peper. Zo komt de smaak van de oester goed tot zijn recht. Maar ook ik kan soms de verleiding om er een echte smaakexplosie van te maken niet weerstaan. De onderstaande dressings zijn vrij eenvoudig en zijn mijn absolute favorieten!

Oesters met Chimichurri een onverwachte maar spetterende combinatie. Chimichurri wordt veel gegeten bij rood vlees, al gaat deze friszure smaak ook perfect samen met een wat vette volle oester. Het chimichurri recept dat ik vaak maak vind je hier.

Oesters met een champagne schuim, en niet zomaar een schuim. Nee, een sabayon! Mijn opa was gek op sabayon. Toen ik dit laatst maakte had ik nog oesters in huis en ben ik gaan experimenteren. Na het openen van de oester liet ik al het vocht uit de schelp lopen en druppelde ik wat limoen en sabayon in de schelp. Na wat googelen bleek ik niet de enige die dit een goede combinatie vind! Een recept vind je hier.

Oesters met sjalotvinaigrette (rode wijnazijn) is een klassieker die ik zeker niet mag overslaan. Snipper 1 sjalot en voeg 1 el limoensap en 3 el rodewijnazijn toe. Breng op smaak met wat zout en peper. Laat de vinaigrette even in de koelkast trekken (2 uurtjes)en voeg eventueel een beetje honing toe.

Tip: vervang de rode wijnazijn voor een frambozen azijn, yummy!

Oester met een aziatische dressing moet je ook eens geprobeerd hebben! Dit recept komt van mijn oom wiens keuken een mix van oosterse en westerse smaken is. Voeg 5 el sojasaus (kikkoman), sap van 1 limoen (bewaar wat limoenrasp voor de finishig touch), 2 cm gember, en naar smaak wat bosuitjes en spaanse peper samen.